HS is een non-issue

Afgelopen vrijdag was ik bij het tweede landelijke HSP Congres in de Reehorst, Ede. Een drukbezochte dag door HSP-ers en professionals die met HSP werken. Erg leuk om daar kennis op te doen, ge├»nspireerd te worden door collega-trainers en contact te hebben met andere HSP!

Het thema van de dag was ‘HSP zonder hokjes, gezien, gehoord en begrepen’ en het programma begon met een gesprek tussen keynote sprekers. Een van de vragen die werd gesteld, was of  hoogsensitiviteit een hokje is, en zoja, of we daar dan vanaf moeten stappen.

Ook in mijn trainingen merk ik dat vaak in hokjes wordt gedacht en dat is niet zo vreemd. Een label biedt duidelijkheid, iedereen weet ongeveer wel waar je het over hebt als je zegt dat een kind ADHD heeft, nietwaar?

De sprekers op het podium benoemden dat en waren het erover eens dat hokjes op zich geen probleem zijn: voor de mensen die het betreft kan herkenning (ik ben niet de enige!) een enorme geruststelling zijn en voor de omgeving is inderdaad helder waar het om gaat.

Denken in etiketjes wordt een probleem op het moment dat jij, of een ander (lees: ouder of professional), je volledig gaat identificeren met dat label: ‘ik ben hooggevoelig dus …’ / ‘hij/zij is hoogsensitief dus …’ Wat je daarbij vaak ziet is dat het als excuus wordt gebruikt om iets niet te doen, of niet te kunnen. En dat is absoluut niet nodig.

Het is een eigenschap, meer niet. Je hebt als HSP/HSK nog vele andere eigenschappen en bent veel meer dan alleen hooggevoelig. Ofwel, zoals professor dr. Elke van Hoof het verwoordde: “hoogsensitiviteit is een non-issue“. Problemen komen door overprikkeling of overemotionaliteit.

Het is zaak om je af te vragen waardoor gedrag ontstaat: wat zorgt voor overprikkeling bij een kind? Daar help je het HSK meer mee dan met het afschermen van, danwel beschermen tegen, allerlei prikkels!

Wil je het programma van congres zien: www.hspcongres.nl  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close