HSK ontzien?

In mijn trainingen kom ik het nogal eens tegen: professionals die van ouders (of jongeren zelf) horen dat hun kind iets niet kan (mee)doen omdat ze “HSP hebben”. De vraag aan mij is dan of het klopt dat een hoogsensitief kind inderdaad beter kan worden ontzien.

Standaard begint mijn antwoord met “Nee”.
Dat je hooggevoelig bent – HSP (staat voor HoogSensitief Persoon) en is niet iets dat je hebt, zoals een aandoening of ziekte, maar dat terzijde – betekent niet per definitie dat je dan maar beter niet kunt meedoen met de gymles, niet naar een verjaardagsfeest kunt gaan, niet op een teamsport kunt of geen normaal onderwijs kan volgen. Echt niet.

Wat dan wel?

Deze kinderen/jongeren reageren sterker op prikkels, voor onderbouwing: zie onder meer dit artikel van Bianca Acevedo, Elaine Aron e.a.. In de huidige maatschappij waarin we (allemaal!) enorm veel prikkels op ons afkrijgen, 24/7 en overal waar we zijn, is het belangrijk om hoogsensitieve kinderen te leren omgaan met hun gevoeligheid.

Dat kan inderdaad betekenen dat je als kind liefst snel weer vertrekt van oma’s gezellige verjaardagsfeestje als je een hectische week hebt gehad op school en op de heenweg 1,5 uur in de file hebt gestaan terwijl mama zakelijk telefoongesprekken voerde via de bluetooth speaker.
Het houdt echter niet in dat je per definitie nooit naar (oma’s) verjaardagen kunt gaan.

Hooggevoelig zijn, kan betekenen dat je meer last hebt van chemische luchtjes en daardoor liever schoonmaakt met groene zeep in plaats van anti-kalkspray of dat je een raam openzet terwijl je poetst.
Het betekent niet dat je maar nooit meer je badkamer moet schoonmaken.

Uitdaging

Overvolle klassen of een drukke naschoolse agenda zijn een behoorlijke uitdaging voor hooggevoelige kinderen.
Ze zijn echter net zo min gebaat bij ‘pushen’ als bij ‘afschermen’ voor alles wat eventueel een prikkel zou kunnen zijn. Is een klas druk en heeft een kind moeite met concentreren op een proefwerk dan kan een koptelefoon natuurlijk uitkomst bieden, maar zet niet bij voorbaat al een koptelefoon op omdat het kind hooggevoelig is. Kijk per situatie naar wat voor een kind het beste is.

Overprikkeling is vaak een kwestie van 1 + 1 + 1 = 100 en komt zelden alleen door een volle klas, examenweek of intensieve gymles.

Wat we creëren door kinderen van jongs af aan voor allerlei prikkels af te schermen – ook al is dat met de beste bedoelingen – is dat ze zich verschuilen achter anderen die het beter weten en zelf steeds minder durven. Door prikkels preventief te vermijden wordt de wereld steeds enger, grootser en vol potentieel uitputtende situaties of mensen.

Maar de wereld is niet bar en boos, en “de ander” is er niet altijd om voor jou te bepalen wat je wel of niet moet doen. Het is zaak om hooggevoelige kinderen zelf te leren ontdekken wat hun triggers zijn en wat ze kunnen doen bij overprikkeling. En bij dat proces hoort dat je wel eens overprikkeld raakt.

Leren omgaan met prikkels is als leren fietsen: door naar anderen te kijken, leer je het niet. Het is een kwestie van zelf proberen! Aan de slag met zijwieltjes, vallen en weer opstaan. Net zo lang totdat je het kunt.

Advertenties

3 reacties op ‘HSK ontzien?

 1. Ik vind dit een zeer verontrustend bericht waar ik nog niet van op de hoogte was. Ik volg je mening hieromtrent volledig. Net het omgaan met HSP komt voort uit de blootstelling aan bepaalde prikkels die men ervaart. Ikzelf heb me een copingmechanisme aangeleerd door afsluiting en dit resulteert zich momenteel in een zeer zware periode waarin ik dit patroon moet doorbreken en het toelaten van bepaalde prikkels is enorm intens en chaotisch. Het heeft een enorme impact op mijn gedrag en de sociale omgang omdat ik steeds neig om situaties te gaan ontvluchten. Bovendien steun ik de gedachte dat HSP niet in het hokje van de psychosomatiek mag worden gezet. Mooi artikel. Mag ik het delen?

  Like

  1. Dag Thomas, dank voor je reactie! Ik schrik er ook telkens wel van, van dat soort vragen, hoe begrijpelijk ook misschien tegen de achtergrond van grote schoolklassen, sociale media, veel buitenschoolse activiteiten e.d. Maar ik geloof heilig dat preventief maar voor alles afschermen niet werkt en je beter tools kunt aanreiken waardoor een hsk / hsp zelf leert wat triggers zijn en hoe daarmee om te gaan.
   Vervelend voor je dat je door deze fase gaat. Geef jezelf vooral de ruimte. Het woord ‘moeten’ vervangen door ‘willen’ haalt vaak al wat druk van de ketel, of niet? Goed dat je dit inzicht hebt en met kleine stapjes kom je ook vooruit, nietwaar?
   Dank voor het compliment en ja, natuurlijk mag je de blog delen! Hartelijke groet, Irene

   Like

 2. Pingback: Leven met een 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s