Inner Wisdom

Een blog schrijven over Inner Wisdom? Da’s wel erg ‘new age’, toch? Iets waar de meeste mensen accuut jeuk van krijgen. Maar goed, die ‘jeuk’ kregen mensen ook biJ het woord hoogsensitief en gelukkig zien we daar een verandering ontstaan ­čÖé Dus..here we go.

Mijn Inner Wisdom is het kompas waarop ik vaar. Iedereen heeft het. De een noemt het intu├»tie, de ander instinct of ‘gut feeling‘. Het is dat onderbuikgevoel dat je hebt in sommige situaties, de kracht die je opeens ervaart in spannende situaties, of het stemmetje dat waarschuwt dat je iets beter niet kunt doen. Dat!

Ik heb een academische opleiding afgerond, banen gehad waarin het ging om toepassen van kennis die ik tijdens mijn studie heb vergaard, thuis leerde ik dat logica en ratio belangrijk waren en de kreet “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” hing overal op school en bij bushaltes: je moest, zeker als vrouw, vooral het beste uit jezelf (lees: je verstandelijke capaciteiten) halen en de beste opleiding volgen.

Een jaar of 8 geleden liep ik vast. Fysiek en mentaal.

Kwam in een flinke burn-out terecht en werd gedwongen te stoppen om mezelf onder de loep te nemen. Wat wilde ik nu echt? Wat vond ik belangrijk? Het was een pittige tijd maar er kwamen mooie, nieuwe dingen op m’n pad. Opeens was daar namelijk ruimte voor. Omdat ik simpelweg niet meer de energie had om zelf actief te bepalen wat ik moest doen. Ik dobberde maar wat rond, dacht aan herstel te werken maar wist niet goed hoe of wat. 

Achteraf zie ik dat ik dat ronddobberen juist nodig had. Het was hoog tijd om niet meer uit alle macht te proberen een koers uit te zetten die ik met rationele argumenten kon uitleggen, aan mezelf en aan anderen, maar die inging tegen wat ik voelde dat goed voor me was. 

Gedragspatronen en vooral gedachten ben je niet zomaar kwijt. Maar gaandeweg ging het beter. Leerde ik luisteren naar signalen van mijn lichaam en vertrouwen op gevoel. Ik ontdekte dat juist de combinatie intuïtie en gezond verstand goud waard is!

map-of-the-world-429784_640

De reden dat ik deze blog schrijf, heeft te maken met hooggevoeligheid: artikelen of Social Media posts over hoogsensitiviteit gaan de laatste tijd vaak over rationele aspecten.

Op zich mooi dat erover geschreven wordt en aandacht voor is natuurlijk! Het wordt steeds minder afgedaan als verzinsel of ‘zweverig’. Het kan immers worden aangetoond op hersenscans en er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dus…hebben hooggevoelige mensen nu ‘bestaansrecht’ als ’t ware..

Ik geloof oprecht dat inzichten uit wetenschappelijk onderzoek  hooggevoelige kinderen/personen helpen en pleit ook voor meer kennis bij professionals die met ouders of kinderen werken. Vandaar mijn studiemiddagen en lezingen.

Mede door groeiende maatschappelijke acceptatie krijgen deze kinderen het vertrouwen dat ze niet ‘harder’ of ‘weerbaarder’ hoeven te worden maar zichzelf kunnen zijn.

Laten we alleen uitkijken dat we hooggevoeligheid niet over-rationaliseren door de focus vooral op deze rationele aspecten te leggen. Om dan maar vooral niet over gevoel, intuïtie of emoties te hoeven praten.

Meer voelen en aanvoelen, is een belangrijk aspect van HS. Juist daarin zit de kracht waar kinderen op kunnen leren vertrouwen: dat wat ze (aan)voelen vaak net zo waardevol is als een “meetbaar feit”. We kunnen ze meegeven dat gevoel ok is en er gewoon mag zijn. Naast ratio.

Overigens geldt dit natuurlijk niet alleen voor HSP/HSK: iedereen heeft die intu├»tie of ‘gut feeling’. Je hoeft er alleen maar naar te luisteren ­čÖé

Wil je reageren? Ik hoor graag van je!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close