Zomervakantie!

Heerlijk, vakantie! Na alle drukte op school en werk nu even een paar weken opladen, bijtanken en ontspannen! Voor de meeste kinderen een periode van langer uitslapen, gezellig met het hele gezin (dagjes) erop uit, ’s avonds langer buiten spelen en later opblijven..

Waar ouders zich niet altijd van bewust zijn is dat het ‘normale’ dagelijkse leven weliswaar hectisch kan zijn maar hooggevoelige kinderen structuur biedt: ze weten hoe laat ze ongeveer ontbijten, naar school gaan, wat ze daar ongeveer kunnen verwachten en hoe laat ze weer thuis zijn.

In vakanties valt die structuur weg. Dat geeft vrijheid maar betekent ook onzekerheid. Voor een hoogsensitief kind is de scheidslijn tussen onzekerheid en een gevoel van onveiligheid soms erg dun. Waar moet je je op voorbereiden als elke dag anders is? 

Een wisselend dagritme, steeds ander gezelschap of onverwachte veranderingen van plannen kunnen leiden tot overprikkeling: een hangerig, huilend kind, dat nergens meer heen wil, niet meer wil eten en helemaal niet geniet van een pretpark of dagje met z’n allen naar het strand. Een reis betekent kennismaken met een nieuwe cultuur, een ander klimaat en misschien een taal die je niet goed begrijpt. Een hooggevoelig kind kan daar intens van genieten en helemaal opgeladen worden met nieuwe energie maar zich ook overweldigd voelen en iets meer tijd nodig hebben om te acclimatiseren.

Mijn advies aan ouders: probeer een paar momenten per dag als structuur aan te houden zoals een dagelijks gezamenlijk ontbijt op het hetzelfde tijdstip of een avondwandeling met je zoon/dochter. Maak samen een weekplanning zodat je kind van tevoren weet wanneer jullie koffers gaan pakken of wanneer het kind met opa en oma naar de dierentuin gaat. En als het even kan: plan – ook als je op reis bent- regelmatig prikkelarme momenten in voor je kind.

Ik wens jullie een mooie zomer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close