Die kwebbelende aap

“Pap, we moeten nu echt weg want wat als we verdwalen? Dan zijn we te laat voor het feestje..” Ik, 11 jaar, tegen mijn vader, toen ik naar het feestje ging van een klasgenootje dat net was verhuisd naar een andere stad. 

We gingen te laat weg, moesten inderdaad zoeken naar de wijk en straat, maar ik bleek (gelukkig) lang niet de laatste te zijn die op het feestje arriveerde. Stress voor niets dus 🙂
Als kind was ik altijd bezig met het “voor zijn van mogelijke problemen”, het “afdekken” van alle mogelijke scenario’s. Als we te laat zouden komen, als we iets zouden vergeten, als dit zou gebeuren…Als, als, als.. 

Ik kon er slecht tegen als plannen veranderden of als mensen onverwachte vragen stelden. Dus als ik van tevoren alles had bedacht dan zou ik beter kunnen reageren, dacht ik. Een aantal dingen zijn natuurlijk veranderd. Je kunt je nu toch bijna niet meer voorstellen dat je ooit eens met een stratenboek naar een adres moest zoeken, toch? Lang leve GoogleMaps 🙂 

Wat gelukkig ook anders is: het durven vertrouwen!

Die kwebbelende aap in m’n hoofd, met al z’n “Wat nou als..?”-scenario’s houdt z’n mond niet, hij kan nog steeds flink schreeuwen. Maar ik weet nu als volwassene dat iedereen zo’n kwebbelende aap heeft en zich wel eens zorgen maakt. En ik heb geleerd dat ik ‘m niet hoef te geloven. Dat het heus wel goed komt, dat er altijd wel een oplossing is.

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak piekeraars. Deels omdat de wereld overweldigend kan zijn als je klein bent en nog niet alles begrijpt. Deels omdat een van de kenmerken van hoogsensitiviteit is dat je je veiliger voelt als je structuur hebt en in grote lijnen weet wat je kunt verwachten op een dag, van een afspraak. En dat je daarom graag voorbereid bent op onverwachte situaties of mogelijk moeilijke gesprekken.

Je kunt kinderen helpen met het omgaan met die kwebbelende aap, bouwen aan zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Deze zomer is er een Summer School voor jeugdprofessionals. Een van de thema’s is omgaan met ‘doemdenken’ en piekeren. Zie ik je daar?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close