Weerbaar worden?

Laatst werd me gevraagd of een weerbaarheidstraining goed zou zijn voor een (stil, introvert) hoogsensitief meisje want dan zou ze beter bestand zijn tegen ‘de harde buitenwereld’. Ik gaf niet meteen antwoord maar stelde een vraag terug: waarom vinden we dat kinderen zich moeten verharden? Is het erg als je gevoeliger bent?

Het liefst zouden we natuurlijk zien dat kinderen nooit gekwetst worden en hen tegen nare situaties beschermen (voor de goede orde: dit ging niet over een situatie van onveiligheid maar over contact tussen klasgenoten).

Maar wat me opviel is dat niet werd gevraagd: wat kunnen we doen om te zorgen dat klasgenoten ‘zachter’ worden en meer rekening houden met elkaar? Nee, de oplossing werd gezocht in het ‘harder’ / ‘weerbaarder’ maken van het hoogsensitieve meisje.

Hooggevoelige kinderen kunnen gebaat zijn bij begeleiding als het gaat om omgaan met prikkels, het contact met het “Zelf” (wat wil ik/voel ik in plaats van: wat verwacht de ander van mij?) en het voelen en durven aangeven van grenzen. Maar m.i. is dat niet hetzelfde als weerbaarheidstraining om je beter staande te kunnen houden in de harde maatschappij. Waarom is ‘hard’ of ‘ongevoelig’ de norm? 

Misschien kan de buitenwereld wel iets leren van hoogsensitieve kinderen? 

Wat denk jij? Ik hoor graag van je!

Advertenties

2 gedachten over “Weerbaar worden?

  1. Pingback: Gevoel is cool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close